师法自然,从设计寻找自然造物最深刻的本质根源。



餐桌:MDF

餐椅:MAGIS








沙发:Natuzzi



茶几:Bertz




台灯:Kartell

床头柜:Bretz

床:rochebobois

地毯:moooi





床:ROLF BENZ


师法自然,从设计寻找自然造物最深刻的本质根源。该项目为润泽墅郡一处私人别墅住宅,设计师顾浩以现代感的新风格为基础,将呼吸与自然的节奏共鸣,追溯生命的起源,从而完善“家”与生命的意义。“设计是一门艺术,但又不是纯粹的艺术,”设计师说道。它根植于生活,但却高于生活,同时反映着时代的物质与科技水平,也体现着社会意识形态的变化与发展。而对于设计师来说,设计不仅是我们与自然对话的一种方式,更是向自然学习并建立人与自然的情感联系的一种方式。客厅中基于有机体造型的墙面隔断,似细胞延伸的吊顶,都于形态中追溯生命的起源。在整体空间的设计上,力求保持简洁的风格,保留白色的大基调,去芜存菁,让空间加以居住者的阅历、情感、思考,沉淀生活的记忆,并逐步成为真正生活的地方。大的直线条勾勒出建筑本身的结构美,在已有的空间下,加大每个功能区的空间,留白与黑白灰的处理手法,在渐久的生活中,加以衬托出空间里家具和艺术品本身的意义。空间亦提取大自然的元素,人为的简化它,抽象化,计算排列后让它和空间融为一体,哑光的灰色如大自然中的石头,木色的地板衣柜书柜象征大自然中的树木。用最接近艺术的形态去诠释居住者的需求才是空间设计的意义所在。细节是空间的极致之美,厨房绿意盎然,自然界是一个伟大的设计师,向我们展示了山川、河流、森林、海洋以及各类物种的纷繁丰富之美,同时亦向我们展示了整个生态系统调节万物新陈交替、平衡发展的缜密与精美。自然界是一个伟大的设计师,它涵括山川、河流、森林、海洋以及各类物种的纷繁丰富之美,调节万物新陈交替、平衡发展的缜密。空间中配以自然元素的点缀空间,以灯光的设计来强化空间设计感,最终让空间里所有的元素互相融会贯通,相辅相成。“地球上的生命从无到有,从简单发展到复杂,所以这也是空间元素都以自然为主的原因所在”,设计师说道。除此之外,不同材质的交融,增加空间的趣味性,成为别样的视觉感观,带来出乎寻常的体验,在此刻,居住者的真实需求成为设计师思维模式生根发芽的土壤,所有最后呈现的艺术形态,都是它光彩夺目的果实。‘大繁至简、去繁化简’ 生活须回归简单,在质朴简洁的生活中生出多姿的色彩,以颜料在白色三维空间中作画,这便是空间赋予我们对于生活的想象和对自然的热爱。  置入空间当中,艺术品随处可见,无论是尤加利花瓶还是当代知名艺术家的作品,都成为空间里灵动的一笔,成为‘家’的内在气质。主卧设计师以深紫色的床品作为空间的主色调,将空间的氛围沉静下来,成为休憩的一隅,其他色调一以贯之,看似轻描淡写的渲染,实则设计师的用心之处。艺术是人类创造的一种审美的、创造性的意识形态和生产形态。一切都似从自然草木中抽象出来的,流动的形态和蜿蜒的线条,以内在的活力,体现蕴含于自然生命表面形式之中的无休无止的创造过程。


The project is a private villa in Runze Shujun. GU Hao, the designer of this project, traces the origin of life by incorporating breathing and natural elements into his modernist space. He hopes that nature and artificiality c be perfectly integrate in this space.According to the designer, design is an art, but not just an art. Design itself is rooted in life, but higher than life. And it should always reflect the material and technological level of its time, as well as be part of the change and development of social ideology.Design is, in GU Hao’s opinion, both a way for us to talk to nature and to learn from nature. So that we can establish an emotional connection between human and nature. In the living room There are metope partition which is similar to organism in form and condole top that extends like cell. They symbolically trace the origin of life.The design style in the overall space is very concise. The use of large area white in the space make the experience, emotion, thinking and memory of life being part of the space itself in order to make it a real place to live.Continuous straight lines outline the structural beauty of the building. The designer maximizes the space of the functional area while retain the original structure of the space. The match color of white, black and gray in the space sets off the beauty of artworks and living objects.In this project GU Hao wants to incorporate natural elements into the space. Natural elements integrate into space after abstract and logic design. Matte gray symbolizes the stones and wooden floor, closets and bookcases symbolize the trees. Through the form of art, GU Hao interprets the needs of residents and explores the meaning of design.Nature is a great designer and designers endue space with the ultimate experience of the details of nature. The kitchen is green, showing us the beauty of mountains, rivers, forests, oceans and diverse species as well as the whole meticulous and exquisite ecosystem.Well-designed lighting accentuates the space. And the light makes all elements in the space eventually be in harmony with each other.In addition, the collocation of different materials increases the interest of the space, shapes a rich visual sense and eventually creates unusual experience. At this moment, the real needs of the residents become the soil for the inspiration of designers where it takes root and sprouts.Life space must return simple. This will be a stage where colorful life take place. Designer play a roll of painter who use time as the pigment and paint in the white three-dimensional space. It is the imagination of life and love of nature what space can give us.Artworks are distributed in every corner of the space. Both Eucalyptus vase and contemporary well-known artworks become a clever stroke which figures the space temperament.Deep purple is the mass-tone of bedroom which together with black, white and grey creates a quiet bedroom atmosphere. Bedroom become the place in the home where people can rest quietly. The overall design seems to be at will but it is actually full of designer's exquisite ideas.Art is subjective and creative production created by human beings. Everything seems to be abstracted from natural plants. Flowing forms and winding lines which are full of inner vitality embody the endless creative process.



项目平面图:





1F



2F

3F


B1


B2


项目信息:


设计师:顾浩,张敏  

项目名称:润泽墅郡

项目地点:北京市朝阳区水岸庄园100号

主要材料:爵士白大理石,仿石材瓷质砖,三层木地板,镜面不锈钢,

项目面积:637平米

主要品牌:博洛尼全屋定制,美学共和软装,

设计公司及施工单位:博洛尼家居装饰(北京)有限公司

项目摄影:史云峰